Letselschade tijdens je vakantie?

Letselschade tijdens je vakantie?

Onbezorgd naar bijvoorbeeld Frankrijk, Thailand of Amerika? Hoe voorkom je letselschade tijdens een reis?

Als je een ongeval in het buitenland krijgt, is meestal het recht van toepassing van het land waarin het ongeval plaatsvindt. Door de andere regels die in het buitenland gelden, zal in veel gevallen niet de volledige schade worden vergoed, waardoor je naast het letsel ook blijft zitten met financiële gevolgen. Tijdens je vakantie wil je gewoon genieten en niet bezig zijn met letselschade.

Hieronder een aantal tips: 

Tip 1: Sluit een reisverzekering af met aanvullende dekking

Als je op reis gaat, is het sowieso verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Deze biedt dekking voor bepaalde incidenten. Afhankelijk van de modules die je afsluit, kun je ook schade vergoed krijgen in geval van letselschade. Zo zal een module voor medische kosten vaak de daadwerkelijke medische kosten bovenop de Nederlandse zorgverzekering vergoeden en zal een ongevallenverzekering een bedrag uitkeren bij blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval.

Houd er rekening mee dat zorgkosten wel op kunnen lopen tot vijfduizend à tienduizend euro! Met een goede reisverzekering voorkom je dit.

Vraag goed naar de inhoud van de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Kijk ook wie als verzekerden op de polis vermeld staan. 

Een uitkering van de reisverzekering is vaak niet genoeg om de werkelijke schade te vergoeden. 

Tip 2: Sluit bij een autovakantie een schadeverzekering voor inzittenden af

Reis je met de auto? Het loont om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. In Nederland en in andere EU-landen is een WAM-verzekering verplicht. Buiten de EU is het van belang te controleren of in het land een WA-verzekering verplicht is en of de maximale dekking voldoende is.

Een schadeverzekering voor inzittenden kan ook voor de bestuurder van belang zijn, namelijk als hijzelf aansprakelijk is voor het ongeval. Dit dekt de WA-verzekering namelijk niet. Kortom, let er dus op dat je een verzekering afsluit bij de autoverhuurmaatschappij. 

Tip 3: Boek je reis via een Nederlandse reisorganisatie

Veel mensen boeken hun accommodatie in de meest exotische oorden rechtstreeks. Dat is avontuurlijk en scheelt vaak ook in de kosten.

Het kan echter raadzaam zijn om ervoor te kiezen de reis via een Nederlandse reisorganisatie te boeken. Vaak kan letselschade dan worden afgewikkeld naar Nederlands recht. Denk hierbij aan een ongeval in een bus van een door jou ingeschakelde reisorganisatie of bureau. Vaak is bij een pakketreis de Nederlandse reisorganisatie of bureau aansprakelijk.

Dus:

  1. Sluit tijdig een goede reisverzekering af;
  2. Controleer de dekking van je reisverzekering. Europa of wereld;
  3. Een schadeverzekering voor inzittenden;
  4. Boek via een Nederlandse reisorganisatie of bureau.

Een laatste niet juridische tip: laat je niet altijd en alleen leiden door juridische risico’s. 

Deel deze pagina