Trouwen of gaan samenwonen doe je samen. Scheiden ook.

Wist u dat de vrouw gemiddeld 43 jaar oud is bij de echtscheiding en de man 46,2 jaar? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat uiteindelijk één op de drie huwelijken strandt. En wat doe je dan?

Door de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators wordt er jaarlijks in september in een landelijke campagne aandacht gevraagd voor de noodzaak van deskundige begeleiding bij scheidingen. Door het hele land werd er door gespecialiseerde advocaten op ‘de dag van de scheiding’ een gratis scheidingscheck gegeven. Voor iedereen is duidelijk dat een vechtscheiding waarin geprobeerd wordt om de ander zoveel mogelijk dwars te zitten, uiteindelijk alleen verliezers oplevert. Opgelopen emoties en onbegrip kunnen leiden tot verstoorde communicatie en door de ouders wordt uit oog verloren waar het daadwerkelijk om zou moeten gaan.

Niet in de laatste plaats zijn de kinderen de dupe van hun strijdende ouders. Gemiddeld hebben ongeveer elke jaar 55 duizend minderjarige kinderen te maken met de scheiding van hun ouders waarvan ongeveer 16 duizend kinderen als gevolg van de scheiding te maken krijgt met ernstige problemen, van loyaliteitsproblemen tot zelfs ouderverstoting. In de afgelopen jaren heeft de overheid meerdere maatregelen getroffen om de situatie van kinderen na scheiding te verbeteren. Zo wordt er van aanstaande ex-echtgenoten met kinderen sinds 2009 verwacht dat er een ouderschapsplan wordt opgesteld. In principe geldt: geen door de beide ouders ondertekend ouderschapsplan, geen echtscheiding. De gedachte hier achter is dat je dan wel scheidt als partners maar niet als ouders. Ouders dienen in een ouderschapsplan in detail afspraken te maken over hoe de zorg en opvoeding van de kinderen er na scheiding uit ziet. Maar hoe doe je dat als je niet met elkaar in één ruimte kunt zijn en elkaars bloed wel kunt drinken? Het is een illusie om te denken dat alle ouders er uiteindelijk wel in zullen slagen om tot een ouderschapsplan te komen.

Mijn advies aan betrokkenen is dan ook om te voorkomen dat de situatie (nog verder) escaleert. Niet iedereen ziet het zitten om met zijn aanstaande ex om tafel te zitten bij de mediator of bemiddelaar, maar laat je ieder geval voorlichten over de juridische (on)mogelijkheden. Kennis, respect en gelijkwaardigheid zijn steekwoorden om te komen tot een overlegsituatie. Ik ben ervan overtuigd dat deskundige bijstand er aan kan bijdragen dat een vechtscheiding, die jaren kan duren en veel geld kan kosten, kan worden voorkomen als er alsnog overlegd kan worden over de gevolgen van de scheiding.

Deel deze pagina