WhatsAppen in de baas zijn tijd: wie gaat dat betalen?

5 december 2016

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Een handige middel om op de hoogte te blijven van het nieuws in de wereld en je sociale netwerk, voor veel mensen werkt dit verslavend!

Er zit helaas een keerzijde aan het veelvuldig gebruik van de smartphone. Het gebruik van smartphones heeft in het verkeer al geleid tot veel ongelukken. Torenhoge boetes dringen het gebruik van smartphones in het verkeer maar nauwelijks terug. Ook op de werkvloer heeft het veelvuldig privégebruik van de smartphone inmiddels tot problemen geleid. Een vraag die daardoor ontstond is: kan een werkgever de tijd die een werknemer tijdens werktijd besteedt aan privégebruik van de smartphone, bijvoorbeeld WhatsApp, verhalen op de werknemer?

Veelvuldig gebruik WhatsApp tijdens werktijd

Onlangs heeft de kantonrechter in Tilburg uitspraak gedaan in een zaak waarin sprake was van veelvuldig privégebruik van een smartphone, waaronder WhatsApp, door een werknemer.

Het ging om een projectmanager in dienst van een bedrijf in de grafische sector. Deze medewerker had in een half jaar welgeteld 1.255 privé WhatsApp berichten uitgewisseld. Gemiddeld zijn dat ongeveer 10  WhatsApp berichten per dag. Het waren vaak uitvoerige WhatsApp berichten, zowel in- als uitgaand.

Arbeidsvoorwaardenregeling: gebruik smartphone voor persoonlijke doeleinden

Nadat de arbeidsovereenkomst werd beëindigd wilde de werkgever de schade van dit veelvuldig privégebruik van de smartphone verhalen op de inmiddels ex-werknemer. Van belang is dat de werkgever een arbeidsvoorwaardenregeling had waarin staat:

“Incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden van de elektronische communicatiemiddelen is toegestaan. Ook bij dit gebruik dienen de regels van zorgvuldigheid, integriteit en goede naam in acht te worden genomen.”

WhatsApp tijdens werktijd, de werknemer betaalt

De kantonrechter hecht duidelijk waarde aan een arbeidsvoorwaardenregeling met een bepaling over gebruik van elektronische communicatiemiddelen. De rechter oordeelt namelijk dat het privégebruik van de smartphone door deze werknemer het “Incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden” te boven ging. Daarom diende de daarmee gepaard gaande tijd voor rekening van de werknemer te komen. De rechter schat de tijd per WhatsApp bericht op gemiddeld 2,5 á 3 minuten en berekent de totale schade voor de werkgever op € 1.500,- bruto. De werkgever krijgt toestemming van de rechter om dit bedrag te verrekenen met de eindafrekening.

Afkicken smartphone

De kantonrechter oordeelt dus dat gemiddeld zo’n 10 privé WhatsApp berichten (overigens meestal wel vrij uitvoerig) verzenden en ontvangen per dag tijdens werktijd niet kan. Ik schat in dat er in Nederland heel wat werknemers zijn die dit aangaat. Als zij niet het risico willen lopen een rekening gepresenteerd te krijgen zullen zij moeten afkicken!

Meer informatie of advies?

Wilt u meer informatie over de privégebruik van smartphones of andere elektronische communicatiemiddelen? Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een arbeidsvoorwaardenregeling? Wij helpen u graag! U kunt contact opnemen met mij of één van mijn collega’s van de sectie arbeidsrecht.