Advocaat De Haan staat schilders- en straalbedrijf bij in asbest-zaak Eurogrit

Advocaat De Haan staat schilders- en straalbedrijf bij in asbest-zaak Eurogrit

Een groot schilders- en straalbedrijf heeft de hulp van De Haan Advocaten & Notarissen ingeroepen in de asbest-zaak rondom straalmiddel Eurogrit.

Vrijdag 7 oktober 2017 werd bekend dat in het product Eurogrit witte asbest is aangetroffen. Eurogrit wordt gebruikt bij het reinigen van grote harde oppervlaktes, zoals metaal. Gritkorrels worden onder hoge druk tegen voorwerpen gespoten, waardoor een schurend effect optreedt. Op deze wijze wordt verf of roest verwijderd. Deze vorm van onderhoud is wijdverbreid en de producent van Eurogrit zegt dat zijn product in Nederland aan ruim honderd professionele straalbedrijven geleverd is. Via verhuurbedrijven is het grit mogelijk door consumenten aangeschaft bij de huur van een straalmachine. Eurogrit heeft daarom een melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Aangezien alle types asbest gevaarlijk zijn en longkanker kunnen veroorzaken, waarschuwt producent Sibelco Eurogrit niet meer te gebruiken. Zij heeft het product dan ook teruggeroepen. Dit kan grote gevolgen hebben voor schilder- en straalbedrijven die met het product werken.

Een groot schilders- en straalbedrijf heeft inmiddels de hulp van advocaat Jonatan Faas ingeroepen om alle zaken rond dit asbestschandaal voor het bedrijf en haar medewerkers in goede banen te leiden.

Faas omschrijft een complexe zaak: “Allereerst zijn de medewerkers van een bedrijf en ingeschakeld hulppersoneel dat met Eurogrit heeft gewerkt mogelijk in aanraking geweest met het product. Zij maken zich zorgen over hun gezondheid en hun werkomgeving. Daarnaast moet de plek waarop gewerkt is worden ontdaan van mogelijke asbestdeeltjes. Dat moet vakkundig en grondig gebeuren en dat kost tijd en geld. Het kan dan gaan om een werkplaats, maar ook om de locatie van een klant voor wie gewerkt wordt, of om de openbare ruimte. Ook medewerkers van de klant kunnen blootgesteld geweest zijn aan het product. Verder ligt het project waaraan gewerkt voorlopig stil, met alle gevolgen van dien.”

 “De aansprakelijkheid in dit soort zaken is behoorlijk ingewikkeld. Wie is aansprakelijk en wie moet welke kosten dragen?”, vertelt Faas. “Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat opdrachtgevers de kosten van vertraging in projecten willen verhalen op hun opdrachtnemers, hoewel zij niet hadden kunnen weten dat asbest in het product zit. Aangezien wij bij De Haan specialisten op elk rechtsgebied hebben, kunnen wij snel, accuraat en persoonlijk het beste advies uitbrengen; of het nu gaat om aansprakelijkheid, extra kosten die worden gemaakt, of om de mogelijke letselschade van medewerkers. Wij zorgen er met ons team voor dat de alle kosten daar komen, waar ze horen.” 

Deel deze pagina