Beroep in zaak Waardevermindering door Aardbevingen

Beroep in zaak Waardevermindering door Aardbevingen

Woensdag 8 en donderdag 9 november 2017 vindt het pleidooi plaats in de grote aardbevingszaak bij het Gerechtshof in Leeuwarden over de waardevermindering van de huizen in Groningen door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. Voor deze zitting zijn maar liefst twee dagen ingepland, mede vanwege de complexiteit en de omvang van de zaak.​

Op 2 september 2015 deed de Rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, uitspraak in de zaak die was aangespannen door de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) en bijna alle woningbouwcorporaties uit de provincie Groningen tegen de NAM. Zowel de Stichting WAG als de woningbouwcorporaties vorderden dat de NAM aansprakelijk is voor de schade bestaande uit waardevermindering van de woningen door aardbevingen in het aardbevingsgebied in Groningen en dat die waardevermindering per direct moet worden vergoed en niet pas na verkoop van de woning. De rechtbank wees die vorderingen toe en de NAM heeft tegen dat vonnis hoger beroep ingesteld.

De Stichting WAG telt inmiddels meer dan 4000 deelnemers. Via een massaclaim probeert deze stichting thans compensatie te krijgen voor haar deelnemers. De waardevermindering door aardbevingen is een groot probleem in Groningen. Het imago van het gebied in de Provincie Groningen waar aardbevingen als gevolg van gaswinning voorkomen is aangetast. Veel mensen raken hun huis moeilijk kwijt als gevolg van de aardbevingsproblematiek en de vraag van buitenaf naar een woning in het aardbevingsgebied is vrijwel stil komen te liggen. De woningmarkt is hierdoor verstoord. Ook nu de woningmarkt landelijk herstelt, blijven de verkoopcijfers en de waardeontwikkeling in het aardbevingsgebied achter.

Tijdens de zitting zullen alle advocaten de gelegenheid hebben om te pleiten. Advocaten Pieter Huitema en Ruud Glas van De Haan Advocaten & Notarissen staan de Stichting WAG bij in deze zaak.

Deel deze pagina