Krantenartikel in Dagblad van het Noorden 22 januari 2011, mr. Wouter Bustin

Krantenartikel in Dagblad van het Noorden 22 januari 2011, mr. Wouter Bustin

Bijgaand artikel verscheen op 22 januari 2011 in het Dagblad van het Noorden.

Lees hier het originele artikel.

 

Onder toezicht, toch 70 koeien dood

  • Achter verwaarlozing koeien Oldehove gaat familiedrama schuil
  • Vraagtekens bij optreden Voedsel en Warenautoriteit
  • Zeventig dieren dood op boerderij die onder controle stond

Door Willem Dekker

Oldehove ""Nee, we willen niets zeggen. Daar staat ons hoofd niet naar, begrijpt u?" De jonge vrouw aan de deur blijft vriendelijk.De afgelopen dagen zijn op de boerderij nabij Oldehove 73 dode koeien en kalveren aangetroffen. De dierenarts maakte nog eens tien runderen in slechte gezondheid af en honderd zijn in beslag genomen.

Achter elke drama gaat een verhaal schuil, zegt de buurvrouw die in haar stal net bloed afneemt van een koe. Ze wil niet verder uitwijden. "Wij kunnen goed met de buren." Wat ze bedoelt, wordt uit latere gesprekken duidelijk. Het jonge boerengezin kocht enkele jaren geleden de ’rooie schuur’ in Oldehove van een familie die naar Canada emigreerde. Niet lang na de verhuizing overleed de vrouw. De man bleef met de kinderen achter. Alleen een grote boerderij runnen valt niet mee.Maar de veehouder bouwde nog wel een nieuwe grote stal. Na enige tijd kwam er een andere vrouw in zijn leven.

Met de veehouderij annex kalverbedrijf ging het niet goed. Controleurs en de dierenarts van de nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA), voorheen AID, troffen vorig voorjaar kreupele dieren aan en natte stallen onder de mest. Er is een zogeheten bestuursrechtelijk proces gestart, waarbij de veehouder moest aangeven hoe hij de situatie ging verbeteren. Dat is volgens de nVWA gebeurd, waarbij de boer is begeleid.

Toch ging het mis, zo bleek tijdens een hercontrole deze week. In en rond de stal zijn zeventig kadavers gevonden en nog eens honderd koeien en kalveren verkeerden in slechte gezondheid. Tien zieke dieren maakte de dierenarts af. De rest ging, met nog eens 140 runderen, in vrachtwagens naar opvangadressen elders. In Oldehove bleven 205 koeien achter waarbij de gezondheid niet ernstig in het geding was. De nVWA zegt het welzijn van de dieren in de gaten te houden. Tegen de boer loopt nu een strafrechtelijk onderzoek.

De grote vraag is: hoe kan het dat op een boerderij onder toezicht van de nVWA zeventig dieren dood gaan door verwaarlozing? De nVWA zegt dat de controleurs niet overal tegelijk kunnen zijn. Henk Hoiting, directeur van de Dierenbescherming Groningen, denkt dat de nVWA niet adequaat heeft opgetreden. Hij zit in een werkgroep van de landelijke inspectiedienst die, naar aanleiding van eerdere voorvallen, het handelen van de nNWA onderzoekt.

Maar hoe zit het met de rol van de burgemeester van Zuidhorn, verantwoordelijk voor een openbare orde en veiligheid? Burgemeester Bertus Fennema: "Ik weet niet beter dan dat de burgemeester op de hoogte wordt gesteld. In dit geval is het bij de loco-burgemeester gemeld." In politiek Den Haag is het drama Oldehove ook doorgedrongen. Onder meer de CDA-fractie heeft kamervragen gesteld en roept haar eigen staatssecretaris Henk Bleker van landbouw ter verantwoording.

Deel deze pagina