Trafigura opnieuw voor rechtbank Amsterdam

Trafigura opnieuw voor rechtbank Amsterdam

Vandaag heeft de eerste zitting plaatsgevonden in een omvangrijke letselschadezaak tegen Trafigura, de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld. Mr. Yorick Boendermaker van de Haan Advocaten en Notarissen heeft tijdens deze zitting de belangen van de slachtoffers van de giframp met de Probo Koala vertegenwoordigd. Trafigura heeft in 2006 giftig afval verspreid over stortplaatsen in Abidjan (Ivoorkust), met meer dan 100.000 slachtoffers tot gevolg. De slachtoffers richten zich op Trafigura voor een vergoeding van hun letselschade. De uiteindelijke schade zal moeten worden vastgesteld door de rechtbank, maar een voorzichtige schatting van de stichting, waarin een groot deel van de slachtoffers zich hebben verenigd, is dat de letselschade ongeveer €2.500,00 per slachtoffer bedraagt. Uitgaande van deze schatting zou de totale schadevergoeding 250 miljoen euro bedragen. De rechtbank heeft vandaag de agenda voor het verdere verloop van deze kwestie bepaald. Trafigura is op 16 december 2015 aan zet om te reageren op de stellingen van de slachtoffers. 

In 2005 is Trafigura gestart met het bewerken van ‘nafta’, een mengsel van koolwaterstof, zodat deze geschikt kon worden gemaakt als bestanddeel voor benzine. Trafigura heeft in 2006 de olietanker Probo Koala gecharterd van een Griekse eigenaar, omdat de bewerking van nafta volledig op dat schip plaats kon vinden. Na bewerking van de nafta ontstonden er grote hoeveelheden giftig restafval. De Probo Koala is op 2 juli 2006 met grote hoeveelheden van het afval de haven van Amsterdam ingelopen. Nadat de Probo Koala op 5 juli 2006 uit Amsterdam was vertrokken, is het giftige afval op 20 juli 2006 verspreid over stortplaatsen in Abidjan, Ivoorkust. Trafigura is reeds strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie in Amsterdam en is onder andere veroordeeld tot het betalen van een boete van 1 miljoen euro.

In februari 2015 heeft het Parijse advocatenkantoor Hascoet & Associés bekend gemaakt dat zij een rechtszaak is gestart tegen Trafigura. Hascoet & Associés vertegenwoordigt een stichting waarin meer dan 100.000 slachtoffers van de giframp met de Probo Koala zijn verenigd. Advocaat Yorick Boendermaker van De Haan Advocaten & Notarissen is door Hascoet & Partners ingeschakeld om deze procedure voor de rechtbank Amsterdam voort te zetten. 

Deel deze pagina