Trotse partner van Culturele Hoofdstad

Trotse partner van Culturele Hoofdstad

Sinds 2015 staat De Haan Advocaten & Notarissen de organisatie van Leeuwarden Friesland 2018 met raad en daad bij op juridisch gebied. ,,We hebben een sterke en lang­durige binding met cultuur", vertelt advocaat-partner Matthijs Sturms. "We doen veel qua bestuurlijke en toezichthoudende functies bij culturele instellingen in Fryslân. We zijn betrokken bij musea en ook bij cultureel erfgoed als kaatsen.”

 

In het weekend van 17-19 augustus bleek eens te meer dat cultuur verbindt. Ruim 400.000 belangstellenden trokken naar Leeuwarden om de Reuzen van Royal de Luxe te zien. Als businesspartner van dit bijzondere onderdeel van LF2018 werden wij vereerd met een bezoek van de Duiker, de grootste reus (gewicht drie ton, lengte elf meter) die door een enorme mensenmenigte langs ons kantoor aan de Tesselschadestraat wandelde. Directeur Jean Luc Courcoult had met zijn gezelschap een bijzonder verhaal rondom de Friese tradities en historie gemaakt, dat werd uitgebeeld door de Duiker, het Meisje en de Hond. Deze drie reuzen liepen gedurende drie dagen verschillende routes door de Friese hoofdstad om elkaar uiteindelijk te vinden en gezamenlijk per boot afscheid te nemen van het massaal toegestroomde publiek, dat de Reuzen in de armen had gesloten.

 

Official legal partner

De stap om official legal partner van Leeuwarden-Fryslân 2018 te worden was in drie jaar geleden niet groot. ,,We wisten dat 2018 een bruisend jaar voor heel Fryslân zou worden. Alle lagen van de bevolking worden aangesproken en komen in aanraking met Leeuwarden-Fryslân 2018. En dat klopt ook: je ziet zoveel om je heen, er is geen ontkomen aan”, vertelt Sturms enthousiast. ,,Het slaat echt aan. Dat merken we ook bij onze relaties en klanten. Er komt heel veel creativiteit los bij mensen."

De tentoonstelling Escher op Reis in het Fries Museum en De Reuzen van Royal de Luxe zijn mede mogelijk gemaakt door De Haan Advocaten & Notarissen. Niet de minste programmaonderdelen. ,,Escher op Reis is een hele mooie tentoonstelling waarin je de ontwikkeling van Escher van dichtbij kan aanschouwen. Het is ongelofelijk knap dat het museum zo’n uitgebreide collectie bij elkaar heeft weten te brengen en dit heeft neergezet”, zegt Sturms vol bewondering. De Reuzen van Royal de Luxe zijn misschien wel het hoogtepunt van het jaar. Het was echt een gigantisch evenement waar ongelooflijk veel mensen op af zijn gekomen. Een  heel breed  en divers publiek”, vertelt Sturms. ,,In de aanloop merkte je al dat iedereen steeds meer gefascineerd raakte door de Reuzen. Het was heel mysterieus en het Franse theatergezelschap heeft ieders verwachtingen overtroffen. Een evenement dat iedereen die er bij was zich z'n hele leven zal herinneren.”

Verbinding

Sturms bezocht al meerdere evenementen, tentoon- en voorstellingen. Naast een hoog entertainmentgehalte en oog voor duurzaamheid kenmerkt het programma zich ook door het sociale aspect. ,,Leeuwarden-Fryslân 2018 brengt je naar plekken waar je normaal gesproken minder snel komt. Zo was Lost in the Greenhouse echt een hele mooie voorstelling met een ontroerend verhaal en ook erg bijzonder dat het in de kassen plaatsvond. Ik was onder de indruk van het verhaal over de Poolse arbeiders in de kassen. Het zet je aan het denken”, aldus Sturms. De fonteinen van 11Fountains kan zich in grote belangstelling verheugen: ze trekken veel mensen aan. Ze maken foto’s, komen er even zitten en kinderen spelen in het water. Jong en oud beleven samen iets. Er is ook hier sprake van verbinding. "In het dagelijks leven zijn we ons vaak minder bewust van anderen. Dan leef je in een soort van sociale bubbel met voornamelijk gelijkgestemde mensen om je heen. Met het programma van Culturele Hoofdstad wordt die bubbel doorbroken. Dat is inspirerend."

Legacy

Het einde van dit culturele jaar komt onvermijdelijk dichterbij.  "Al zal 2019 wel een ander jaar worden, ik ben erg benieuwd naar de legacy”, zegt Sturms. ,,Het schijnt in andere Culturele Hoofdsteden iets blijvends achter te laten. Dat hoop ik ook voor ons. De energie is er. Vanuit ons kantoor blijven we in ieder geval betrokken als bestuurders en toezichthouders van Friese culturele instellingen. ” Werken aan een inclusieve maatschappij door het organiseren van een divers cultureel programma waar verbinding centraal staat. Als het aan De Haan Advocaten & Notarissen ligt gaat dit door, ook na 31 december 2018.

Deel deze pagina