Overdracht en uitgifte van aandelen

Overdracht en uitgifte van aandelen

Heeft u voor uw onderneming een geschikte overnamekandidaat gevonden en wilt u aandelen aan hem overdragen of uitgeven? Of wilt u juist een onderneming overnemen en gaat u deelnemen in het aandelenkapitaal van die onderneming. U weet waarschijnlijk als geen ander welk doel u wilt bereiken en hoe u dat gaat doen. Heeft u ook stilgestaan bij de juridische situatie die ontstaat nadat de aandelen zijn geleverd? Heeft u die situatie goed geregeld? En wat als zaken in de toekomst anders gaan lopen dan u nu voorziet?

Wij begrijpen dat het aangaan van een samenwerking niet iets is wat u dagelijks doet en daardoor spannend kan zijn. De belangen kunnen groot zijn en doorwerken naar de toekomst. Het is dan ook zaak om alles nu goed te regelen, ook voor wat betreft de juridische aspecten van uw transactie. Wij kijken graag met u mee en begeleiden u waar nodig. Daarbij letten wij niet alleen op de kern van de transactie, maar richten wij ons ook de daaraan ten grondslag liggende bepalingen en bedingen die u bent overeengekomen. Door onze service kunt u er gerust op zijn dat uw transactie niet alleen nu juridisch houdbaar is, maar ook in de toekomst houdbaar blijft. Voor u gaan wij verder dan alleen het opstellen van een akte van levering of uitgifte van aandelen. Wacht niet met het delen van uw voornemens met onze (kandidaat‑)notarissen. Zij staan open voor al uw vragen en kunnen u ook in een vroeg stadium begeleiden en adviseren als het over aandelentransacties gaat.

Wij kunnen u onder andere adviseren en begeleiden bij:

  • het opstellen van notariële aktes van levering of uitgifte van aandelen;
  • het overdragen van uw onderneming of participeren in een onderneming van een ander;
  • het opstellen van financieringsdocumentatie en het vestigen van zekerheidsrechten (hypotheek-, pandrechten, garanties en borgstellingen) bij overnames en participaties;
  • het vastleggen van de rechten en plichten bij samenwerkingen middels stem-, samenwerkings- en aandeelhoudersovereenkomsten;
  • het uitvoeren van een due diligence onderzoek.

Voorbeelden van recente vragen aan onze notarissen:

  • Ik wil gaan deelnemen in het bedrijf van mijn baas. Waar moet ik op letten?
  • Ik heb een investeerder voor mijn onderneming gevonden. Hoe zorg ik ervoor dat ik het voor het zeggen blijf houden in de onderneming?
  • Ik wil de aandelen van mijn persoonlijke holding overdragen. Heeft dat fiscale gevolgen en is het mogelijk om eventuele gevolgen te beperken?
  • Eén van mijn kinderen wil de aandelen van mijn onderneming overnemen, maar heeft niet de financiële middelen. Hoe kan ik regelen dat al mijn kinderen gelijk worden behandeld?

Deel deze pagina