Het benadelen van schuldeisers in een faillissement

Het benadelen van schuldeisers in een faillissement

Als u als bestuurder voorziet dat er een faillissement aankomt, is het verstandig om advies te vragen over welke handelingen nog wel en welke niet toelaatbaar zijn. Wij kunnen u adviseren over uw positie als bestuurder bij een naderend faillissement van uw onderneming.

Wanneer er sprake is van benadeling van schuldeisers (pauliana), is de curator bevoegd om bepaalde rechtshandelingen (zoals betalingen) terug te draaien wanneer deze in de periode voor het faillissement zijn verricht.

Wanneer een bepaalde schuldeiser vlak voor een faillissement nog wordt betaald, wordt deze bevoordeeld en andere schuldeisers dus benadeeld. Het komt regelmatig voor dat een bestuurder van een vennootschap vlak voor het faillissement nog snel een betaling verricht aan een moederbedrijf (de holding) of zusterbedrijf. Voorbeelden hiervan zijn een terugbetaling van een geldlening of het salaris of de managementvergoeding van de bestuurder. Als zo’n betaling wordt verricht terwijl bekend is dat er een faillissement aan zit te komen, kan deze door de curator worden teruggedraaid, ook als de betaling verschuldigd was. De gedachte achter een faillissement is immers dat alle schuldeisers even veel of even weinig ontvangen.

Een ander voorbeeld van pauliana is een schenking, of verkoop van goederen voor een te laag bedrag. Dit zijn veel voorkomende gevallen van faillissementsfraude. Vooral handelingen die zijn verricht binnen een jaar voor de datum van het faillissement worden door de curator altijd kritisch bekeken.

Voorbeelden van recente vragen aan onze advocaten op het gebied van het benadelen van schuldeisers in een faillissement:

  • Toen het slecht ging met de onderneming, is er van de holding een bedrag geleend, om een reddingspoging mee te financieren. Uiteindelijk bleek de onderneming niet te redden en is de geldlening terugbetaald. Vlak daarna is het faillissement aangevraagd. De curator eist dit bedrag terug en vindt dat de geldlening niet terug had mogen worden betaald op een moment dat duidelijk was dat er een faillissement aan zat te komen. Is dat terecht?
  • Ik heb een vordering op een failliete B.V. Vlak vóór het faillissement heeft de bestuurder alle schuldeisers betaald, behalve mij. Wat kan ik doen?
  • Ik heb vlak vóór het faillissement goederen verkocht aan een van mijn andere B.V.'s. De facturen zijn verrekend met een nog openstaande schuld. De curator meent dat dat niet mag, en eist de goederen terug. Wat kan ik doen?
  • Ik ben schuldeiser in een faillissement, maar de curator doet te weinig om mijn belangen te behartigen. Er wordt onvoldoende onderzoek gedaan naar fraude die vlak vóór het faillissement is gepleegd. Wat kan ik doen?

Deel deze pagina