Nieuwbouw

Heeft u vragen over de aankoop van een (nieuwbouw)woning? DeHaan Advocaten en Notarissen biedt juridische hulp en advies bij nieuwbouw.

Het kopen van een nieuwbouwwoning

Het kopen van een nieuwbouwhuis gaat net even anders dan het kopen van een woning die al eerder is bewoond. Als u een nieuwbouwwoning koopt, koopt u van de aannemer of u koopt grond en zoekt zelf een aannemer.

Bij grote nieuwbouwprojecten is er een projectnotaris die alle overdrachten regelt voor het hele project. De specialisten van DeHaan zijn bij diverse nieuwbouwprojecten in Groningen en Friesland door de aannemer aangewezen als projectnotaris. U koopt een nieuwbouwwoning meestal ‘vrij op naam,’ dat betekent dat u als koper geen extra kosten hoeft te betalen voor de overdracht van de woning. U betaalt geen overdrachtsbelasting en geen notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster. Alleen de kosten voor de hypotheekakte zijn voor eigen rekening.

De koopsom en de aanneemsom

Bij nieuwbouw betaalt u een koopsom voor de grond en een aanneemsom voor de bouw. Vaak betaalt u de aanneemsom in termijnen naar gelang de bouw vordert. De betaling loopt via onze rekening. Van de laatste termijn mogen wij voor u vijf procent van de aanneemsom als een soort waarborg achter houden (tenzij de bouwer een bankgarantie heeft gesteld). Deze regeling is bedoeld als stok achter de deur voor het geval u bij de oplevering nog gebreken constateert. Heeft de aannemer de problemen niet binnen drie maanden opgelost? Dan kunt u ons de opdracht geven om deze waarborgsom geheel of gedeeltelijk in te houden. Indien wij binnen drie maanden niets van u horen, dan betalen wij de waarborgsom uit aan de aannemer.

Wij kunnen u onder andere adviseren en begeleiden bij:

  • de tenaamstelling. Is het beter dat de woning op allebei uw namen komt te staan of op een van u beiden? De tenaamstelling heeft namelijk fiscale gevolgen, nu en in de toekomst. Bijvoorbeeld bij scheiding of overlijden;
  • of het raadzaam is om een samenlevingscontract of testament op te stellen. Zo heeft u alles ineens goed geregeld  en kunt u straks onbezorgd van uw nieuwe woning genieten.

Voorbeelden van recente vragen aan onze notarissen:

  • Wat is een koop-/aannemingsovereenkomst?
  • Moet ik het huis verzekeren tijdens de bouw? Of doet de aannemer dat?
  • Stel dat de aannemer failliet gaat. Kan ik dit risico afdichten?
  • Kan ik de bouwrente aftrekken voor de inkomstenbelasting?
  • In de koop-aannemingsovereenkomst staat dat ik mijn woning in dezelfde kleuren moet blijven schilderen als de buren. Ik wil graag onderscheidend zijn. In hoeverre is dit verplicht?

Gerelateerde actualiteiten