Woning financieren

Wilt u een woning kopen? Denkt u na over het afsluiten van een tweede hypotheek voor een verbouwing? Of wilt u geld lenen aan of van een familielid om een woning te kopen? DeHaan Advocaten en Notarissen adviseert u graag.

Hypotheek en leningen

Er zijn maar weinig mensen die zelf over de financiële middelen beschikken om een huis te kopen. In de meest voorkomende gevallen gaan mensen eerst naar de bank of een hypotheekadviseur om te kijken hoeveel geld ze kunnen lenen. Daarnaast lenen sommigen (een deel) van familie of van anderen door middel van een onderhandse lening.

Een hypotheek houdt in dat de geldverstrekker (meestal de bank) u geld leent en dat u uw woning daarvoor als onderpand geeft. Betaalt u de opeisbare bedragen niet aan de geldverstrekker dan kan de geldverstrekker uw huis op een veiling verkopen. Met de verkoopopbrengst wordt de hypotheekschuld voldaan. De geldverstrekker heeft dus vrij veel zekerheid en daarom betaalt u voor een hypotheeklening minder dan voor een gewone lening.

Onderhandse lening

Naast een hypotheek kunt u ook geld lenen van bijvoorbeeld een familielid. Denk van tevoren goed na over de voor- en nadelen voor beide partijen. Daarnaast is het erg belangrijk dat de afspraken goed worden vastgelegd in een geldleningovereenkomst. De specialisten van DeHaan helpen u bij het opstellen van deze overeenkomst, maar u kunt ook bij ons terecht voor advies. Wij wijzen u er bijvoorbeeld op aan welke eisen de lening moet voldoen om aftrekbaar te zijn voor de Belastingdienst.

Wij kunnen u onder andere adviseren en begeleiden bij:

  • het opstellen van een hypotheekakte. Of het nu gaat om een hypotheekakte voor de aankoop van een woning, voor het oversluiten van een bestaande hypotheek of een extra (tweede) hypotheek;
  • het opstellen van een geldleningsovereenkomst.

Voorbeelden van recente vragen aan onze (kandidaat)notarissen:

  • Ik wil graag een extra bedrag lenen van de hypotheekbank. Moet ik opnieuw een hypotheekakte laten opmaken?
  • In welke gevallen mag de bank mijn huis verkopen?
  • Ik ga twee jaar in het buitenland werken en verhuur mijn huis in die periode. Waarom zou ik dat aan de bank vragen?
  • Mijn hypotheekadviseur heeft ook een levensverzekering voor mij geregeld. Wie krijgt de  uitkering van die verzekering?
  • Wat gebeurt er als ik werkloos raak en de hypotheek niet meer kan betalen?
  • Moet ik iets doen als ik de hypotheeklening helemaal heb afbetaald?

Gerelateerde actualiteiten