Woning (ver)kopen

Heeft u een nieuwe woning gevonden? Of wilt u uw woning verkopen? Wilt u een koopovereenkomst op laten stellen? Of wilt u de koopovereenkomst die uw makelaar heeft opgemaakt na laten kijken door een onafhankelijke partij? De specialisten van DeHaan adviseren u graag!

Het (ver)kopen van uw woning

Bij het (ver)kopen van een huis komt veel kijken. Denk aan zaken als: wat als ik de financiering niet rond krijg? Kan ik nog van de koop af wanneer ik me bedenk? Rust er een erfdienstbaarheid op de grond, waardoor bijvoorbeeld een buurman gebruik mag maken van mijn pad? Of is er sprake van erfpacht, waardoor ik jaarlijks een bedrag aan huur voor de grond moet betalen?

Voordat u de koopovereenkomst tekent is het van belang om u over deze zaken goed te laten informeren. Wij kunnen de koopovereenkomst voor u opstellen, maar u kunt ons ook vragen om met een onafhankelijk oog naar de koopovereenkomst te kijken voordat u tot ondertekening overgaat. Onze notarissen kijken naar de juridische kant van uw voorgenomen aankoop. Dat geeft u de zekerheid dat u op bijzonderheden wordt gewezen die u zelf misschien niet waren opgevallen. Het kopen van een appartement heeft bijvoorbeeld andere consequenties dan het kopen van een huis.  

Eigendomsoverdracht

Voor een verkoper is vooral van belang om alle bijzonderheden en bekende gebreken te melden aan de koper. Het verzwijgen van bekende gebreken kan ertoe leiden dat u schadevergoeding moet betalen.

Bij de eigendomsoverdracht verloopt de betaling via onze rekening. Dit geldt niet alleen voor de koopsom, maar ook voor andere kosten zoals de overdrachtsbelasting, gemeentelijke belastingen, de kosten voor de makelaar, de hypotheekadviseur en inschrijving bij het Kadaster.

Wij kunnen u onder andere adviseren en begeleiden bij:

  • de tenaamstelling. Is het beter dat de woning op allebei uw namen komt te staan of op een van u beiden? De tenaamstelling heeft namelijk fiscale gevolgen, nu en in de toekomst. Bijvoorbeeld bij scheiding of overlijden;
  • het opstellen en/of beoordelen van een koopovereenkomst. Hierbij houden wij ook rekening met de onzekere factoren die u als voorbehoud in de koopovereenkomst moet opnemen. Bijvoorbeeld het niet (tijdig) rondkrijgen van de financiering, het krijgen van een huisvestingsvergunning of een bouwtechnische keuring;
  • of het raadzaam is om een samenlevingscontract of testament op te stellen. Zo heeft u alles ineens goed geregeld  en kunt u straks onbezorgd van uw nieuwe woning genieten;
  • het inschrijven van de koopovereenkomst bij het Kadaster. Gaat de verkoper failliet, wordt er beslag op het huis gelegd of verkoopt de verkoper het huis ook nog aan iemand anders, dan kan er toch aan u geleverd worden.

Voorbeelden van recente vragen aan onze notarissen:

  • Moet ik een opstalverzekering regelen voordat ik naar de notaris ga om de leveringsakte te tekenen?
  • De staat van het huis is veel slechter dan ik dacht. Kan ik nog van de koop af?
  • Wat is een beklemrecht eigenlijk?
  • In de koopovereenkomst staat dat ik lid word van de vereniging van eigenaren van het appartementencomplex. Wat houdt dat in?
  • Waarom moet de koper een waarborgsom storten?
  • Wat moet ik doen als het huis niet volgens de afspraak wordt opgeleverd?

Gerelateerde actualiteiten