Erfenis en testament

Wie bepaalt de spelregels van uw erfenis? De wet of uzelf? Als u niks regelt, bepaalt de wet hoe uw erfenis wordt verdeeld. Maar u mag natuurlijk zelf kiezen wie wat krijgt van uw vermogen. U kunt wettelijke regelingen aanpassen aan uw persoonlijke situatie of het over een geheel andere boeg gooien als u juist niets aan uw familie wilt nalaten. Misschien heeft u lang geleden al een testament gemaakt. Dat pakt door vele wetswijzigingen nu soms zeer ongunstig uit!

Belangrijke zaken om te regelen zijn de benoeming van een executeur die de erfenis kan afwikkelen om conflicten te voorkomen en het vastleggen dat de schoonkinderen bij scheiding niets krijgen. Als u zich vaker heeft georiënteerd op testamenten, heeft u vast de termen “tweetrapsmaking” en ‘opvullegaat” gehoord. Met deze juridische instrumenten maakt u uw testament helemaal op maat, zodat u ook na uw overlijden grip op uw vermogen houdt én voorkomt dat er te veel belasting wordt geheven.

Minder erfbelasting

In de meeste gevallen moeten de erfgenamen na uw overlijden erfbelasting betalen. Wij adviseren u over het beperken van deze belasting. Zo verdient u de kosten voor het opstellen van een testament vaak ruimschoots terug.

Langstlevende goed achterlaten

Als u ongehuwd samenwoont erft uw partner niets van u. In een testament kunt u dat wel vastleggen. Voor iedere partner (gehuwd of ongehuwd) kunt u regelen dat kinderen pas iets van de erfenis krijgen nadat u allebei bent overleden of als de langstlevende in een instelling gaat wonen. Het maken van een goede regeling is nog moeilijker bij een samengesteld gezin. Hoe moet u een evenwicht vinden tussen de belangen van uw kinderen, uw partner en uw stiefkinderen? Wij hebben veel ervaring om en schetsen u de mogelijkheden.

Minderjarige kinderen

Het verliezen van een ouder is voor een kind al dramatisch genoeg. Daarom wilt u uw kinderen beschermen waar u kunt qua zorg, maar ook op financieel gebied.

In een testament kunt u vastleggen wie de voogd van uw kinderen wordt en wie uw erfenis officieel voor uw kinderen mag afwikkelen. Ook belangrijk om te regelen is dat uw jonge kinderen een coach krijgen die als bewindvoerder uw erfenis beheert.

Veel ervaring en echte aandacht voor u: bij DeHaan is uw testament écht in de beste handen.

Meer informatie | Personen- en familierecht
Gerelateerde actualiteiten