Certificering van aandelen

Voorlopig bent en blijft u de eigenaar en ondernemer van uw onderneming. Wij begrijpen dat, u hebt immers ook de onderneming vanaf de grond opgebouwd. Toch zal er een moment komen waarop u niet langer de onderneming kan of wil voortzetten en dat het tijd is om het stokje door te geven aan de volgende generatie. Vaak wordt een geschikte opvolger gevonden onder de kinderen of het personeel. Maar hoe voorkomt u scheve gezichten binnen de familie of op de werkvloer wanneer u de opvolger presenteert? Certificering van uw aandelen is één van de mogelijkheden. De specialisten van DeHaan zijn u hierbij graag van dienst.

Aandelen certificeren

Simpel gezegd houdt het certificeren van aandelen in dat u een scheiding maakt tussen zeggenschap en gerechtigdheid. De aandeelhouder bezit de zeggenschap, de certificaathouder is gerechtigd tot de winst. Wij denken graag met u mee over certificering van aandelen en uw bedrijfsopvolging. Door naar u te luisteren en met u in gesprek te gaan, krijgen onze specialisten een goed beeld van uw wensen. Dat vormt de basis voor onze verdere advisering en begeleiding. We houden daarbij ook rekening met de toekomst voor het moment na uw overlijden. U kunt met al uw vertrouwelijke vragen direct bij onze (kandidaat-)notarissen terecht. Zij willen u graag bijstaan bij het vormgeven van een certificering van aandelen en uw bedrijfsopvolging.

Wij kunnen u onder andere adviseren en begeleiden bij:

  • het oprichten van een stichting administratiekantoor en het certificeren van de aandelen in uw onderneming;
  • het vastleggen van de samenstelling van het bestuur van een stichting administratiekantoor en hoe in de toekomst in het bestuur moet worden voorzien;
  • het plannen van uw bedrijfsopvolging zowel voor de feitelijke overdracht als ook voor de fiscale gevolgen daarvan;
  • het opstellen van een personeelsparticipatieconstructie zonder dat dit ten koste gaat van uw zeggenschap.

Voorbeelden van recente vragen aan onze notarissen:

  • Ik heb een aantal werknemers die over bijzondere kennis voor de onderneming beschikken. Hoe kan ik ze beter aan mijn onderneming binden en voorkomen/beperken dat ze vertrekken?
  • Ik wil dat één van mijn kinderen mij opvolgt. Hoe voorkom ik scheve gezichten bij mijn andere kinderen?
  • Ik heb gelezen dat het tegenwoordig ook mogelijk is om stemrechtloze aandelen uit te geven. Wat is het verschil met certificaten van aandelen?
  • De aandelen in mijn onderneming kunnen gecertificeerd worden. Heeft dat ook fiscale consequenties?

Gerelateerde actualiteiten