De bestrijding van het coronavirus heeft gevolgen voor de bouw- en vastgoedsector

19 maart 2020

De gevolgen zijn inmiddels merkbaar op de huurmarkt. Horecagelegenheden moeten sinds kort hun deuren gesloten houden en het is erg rustig in de winkelstraten. Diverse winkel-, mode- en restaurantketens hebben inmiddels aangekondigd de deuren tijdelijk te zullen sluiten.

Gevolgen voor (ver)huurders

Het is onduidelijk hoe lang deze situatie zal voortduren, maar deze kan verregaande gevolgen hebben voor huurders van bedrijfsruimte. Door een forse omzetterugval kan het moeilijk worden om nog te kunnen voldoen aan financiële verplichtingen, waaronder de betaling van huur. Dit raakt vervolgens ook de verhuurders, die hierdoor zelf in de financiële problemen kunnen komen.

Gevolgen voor de bouwsector

Ook voor de bouwsector heeft het coronavirus gevolgen. De bouwsector had het ten gevolge van de stikstof- en PFAS-crisis al zwaar in Nederland. Het coronavirus zal forse schade toebrengen aan de Nederlandse economie en dit zal doorwerken in de bouwsector. Naar verwachting zal dit zich uiten in het uitstellen van grote investeringen, terwijl ook kleine investeringen zoals een verbouwing of een nieuwe keuken zullen afnemen of stil komen te liggen. Omdat de bouw cyclisch is, zullen de gevolgen hiervan zich na verloop van enige tijd openbaren, waardoor de meeste projecten op dit moment (gelukkig) doordraaien.

Vragen en advies

De coronacrisis stelt de bouw- en vastgoedsector voor nieuwe uitdagingen. Onze advocaten en notarissen van de sector Bouw- en Vastgoed van De Haan Advocaten & Notarissen volgen de ontwikkelingen op de voet en staan klaar om uw vragen te beantwoorden en om u juridisch te ondersteunen. Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met Hanno Seijbel, specialist huurrecht (vestiging Zwolle / h.seijbel@dehaanlaw.nl / 06-10150219).