Schenking voor de eigen woning

12 januari 2017

Met ingang van 1 januari 2017 kan iedere Nederlander maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken aan een ander. De ontvanger moet deze schenking gebruiken voor een eigen woning. De schenking mag bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aankoop van een woning, maar de schenking mag ook gebruikt worden voor een verbouwing of voor een aflossing op de hypotheek.

Voorwaarden belastingvrij schenken ten behoeve eigen woning

De vrijstelling is niet altijd van toepassing, er gelden een aantal voorwaarden/beperkingen voor het belastingvrij schenken ten behoeve van de eigen woning:

  1. De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.
  2. De ontvanger van de schenking moet een aangifte schenkbelasting indienen en daarbij een beroep doen op de vrijstelling.
  3. Wanneer er al eerder grote schenkingen door dezelfde schenker(s) zijn gedaan, komen deze schenkingen in sommige gevallen in mindering op de vrijstelling.
  4. Wanneer eerder een soortgelijke grote schenking hád kunnen worden gedaan, maar achterwege is gebleven, kan de vrijstelling ook (deels) komen te vervallen.

Meer informatie of advies over schenkingen

Kortom: het is verstandig om de fiscale spelregels van een schenking vooraf goed te bespreken én de schenking vast te leggen bij de notaris. De notaris kan de schenking desgewenst ook zó vastleggen dat de schenking alleen aan de ontvanger en niet aan diens partner ten goede komt. Wilt u een schenking vast laten leggen of bent u voornemens een schenking te doen en wilt u advies hierover? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s van het notariaat.