Van eenmanszaak naar bv

Van eenmanszaak naar bv

Gaat het goed met uw onderneming en denkt u erover na om de volgende stap te zetten? Voor u als ondernemer een spannend moment of alles zo uitpakt als u gedacht heeft. Heeft u er bij stil gestaan dat een volgende stap ook juridische gevolgen kan hebben?

Als ondernemer weet u waarschijnlijk als geen ander hoe u de geplande volgende stap tot een commercieel succes kunt maken. Vaak zal de volgende stap gepaard gaan met een uitbreiding van de ondernemingsactiviteiten. Wat men zich niet altijd realiseert is dat een uitbreiding vaak ook een vergroting van risico’s en aansprakelijkheid betekent. Toch is het goed om hierbij stil te staan, omdat schulden van uw eenmanszaak verhaald kunnen worden op uw privévermogen en in sommige gevallen ook op dat van uw echtgenoot/partner. Dit risico kunt u beperken door de ondernemingsactiviteiten van uw eenmanszaak onder te brengen in een besloten vennootschap. Het omzetten van eenmanszaken in besloten vennootschappen is één van de onderwerpen die u met ons kunt bespreken en die wij voor u kunnen vormgeven wanneer u de volgende stap in uw onderneming overweegt. Door niet alleen te kijken naar de onderneming maar ook naar uw privésituatie te kijken, kunnen wij u optimaal van dienst zijn en een gedegen juridisch advies aan u geven. Wacht niet, het nemen van de volgende stap is een geschikt moment om de juridische structuur van uw onderneming (en uw privésituatie) door onze (kandidaat-)notarissen te laten beoordelen.

Wij kunnen u onder andere adviseren en begeleiden bij:

  • het omzetten van uw eenmanszaak naar een besloten vennootschap en daaruit voortvloeiende (fiscale) gevolgen;
  • het vastleggen, in een aandeelhoudersovereenkomst, van een samenwerking met andere ondernemers;
  • het opstellen van financieringsovereenkomsten en documentatie;
  • het juridisch op elkaar afstemmen van de privésfeer en de ondernemingssfeer, door het maken of wijzigen van huwelijkse voorwaarden;
  • het plannen van uw bedrijfsopvolging nu of in de toekomst.

Voorbeelden van recente vragen aan (kandidaat-)notarissen van De Haan:

  • Ik wil mijn eenmanszaak omzetten in een besloten vennootschap. Hoe gaat dat in zijn werk en zijn er ook fiscale gevolgen?
  • Ben ik bij omzetting in een besloten vennootschap verplicht om het gehele vermogen van mijn eenmanszaak in de besloten vennootschap in te brengen?
  • Ik ga trouwen/een geregistreerd partnerschap aan en heb een eenmanszaak of besloten vennootschap. Zijn er zaken die ik vooraf beter kan regelen?
  • Eén van mijn kinderen wil mijn onderneming overnemen. Hoe kan dit (fiscaal zo voordelig mogelijk) vormgegeven worden?

Deel deze pagina