Kan ik ten tijde van het coronavirus een kort geding starten?

18 maart 2020

De rechtbanken en gerechtshoven hebben gisteren hun deuren gesloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een terecht besluit. Ik moet er zelf ook niet aan denken om naar een volle rechtbank te moeten gaan.

Bezinning en verzoening

Desondanks staat de wereld niet stil. Geschillen tussen bedrijven, burgers, buren, aandeelhouders, etc. zijn niet ineens verdwenen. Alhoewel het nu eigenlijk wel een goed moment is voor bezinning en voor verzoening, zal dat niet voor iedereen opgaan.

Superspoed

Hoe moet dat nu als met spoed een uitspraak van een rechter nodig is? De rechtspraak heeft daar rekening mee gehouden. Bij urgente zaken gaat de rechtspraak gewoon door.

In de wet staat dat voor het starten van een kort geding de eisende partij een ‘spoedeisend belang’ moet hebben. Alleen in dat geval krijgt u snel een oordeel. Aan dit vereiste worden over het algemeen geen zware eisen gesteld.

Maar dat is nu niet meer voldoende. Een kort geding kan tegenwoordig alleen op korte termijn worden gevoerd als sprake is van ‘superspoed’. Wat onder ‘superspoed’ valt is nog onduidelijk. Als je googelt op ‘superspoed’ kom je alleen zoekresultaten naar koeriers en fietskoeriers tegen, die met superspoed uw pakketten en post bezorgen.

Wat ‘superspoed’ is, wordt bepaald door de betreffende rechter. Het lijkt mij dat bijvoorbeeld geldvorderingen in ieder geval niet door deze strenge test komen.

Skype of Facetime

Maar als er al een zitting in de zaak met superspoed komt, is dat dan niet risicovol? Met alle partijen, hun advocaten, de rechter en een griffier in een kleine ruimte op de rechtbank?

Nee, want de zittingen zullen voornamelijk digitaal worden gedaan, zoals via Skype of Facetime. Ongekend hip in een tijd waarin rechtbanken nog steeds met de fax communiceren!

Gerelateerde actualiteiten