Juridische oplossingen voor elke sector

15 februari 2024

Ze zijn allang geen uitzondering meer: ondernemingen waarbij het niet gaat om het maken van winst, maar om het maken van een verschil in de samenleving. Een mooi voorbeeld daarvan is Pottle. Dit bedrijf uit Leeuwarden haalt glasafval op, bijvoorbeeld bij horecaondernemers, om het vervolgens te ‘upcyclen’. Dit houdt in dat het glas in de werkplaats van Pottle gebruikt wordt om unieke producten te maken. Denk aan elegante drinkglazen, sierlijke vazen en stijlvolle zeepdispensers. Zo creëren ze een kortere kringloop, wat onder andere energie en CO2-uitstoot bespaart.

Sociale werkplaats

Duurzaamheid is niet het enige maatschappelijke doel dat Pottle nastreeft. Ook inclusie, oftewel mee kunnen doen in de samenleving, heeft het bedrijf hoog in het vaandel staan. In de werkplaats van Pottle werken daarom vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jeroen Dijkstra: “Er kunnen allerlei factoren zijn die ervoor zorgen dat iemand minder makkelijk een baan kan vinden dan de meeste anderen. Wij willen ook deze mensen een kans bieden om leuk en betekenisvol werk te doen.”

Geen BV, maar een stichting

Als rechtsvorm ligt voor een onderneming een BV vaak voor de hand. Toch kozen de eigenaars van Pottle voor een stichting. Deze is voor hen opgericht door onze collega Wietske Visser. “In de wet bestaat er nog niet zoiets als een maatschappelijke BV”, zegt zij. “Je ziet daarom wel vaker dat vooral jonge ondernemers met een maatschappelijke visie kiezen voor een stichting. Zo zet je nóg duidelijker niet de winst, maar het goede doel centraal − en laat je naar de buitenwereld zien dat dát is waar je onderneming om draait.”

Wilt u ook maatschappelijk ondernemen?

Dat is fantastisch! DeHaan helpt u graag. Of u dit nu in een BV of stichting doet, graag de touwtjes zelf in handen houdt of kiest voor steward ownership: wij gaan met u op zoek naar de meest passende structuur.

Neem voor meer informatie contact op met Wietske Visser.