Huurders en Woonbond claimen met DeHaan immateriële schade bij de NAM

16 februari 2018

Huurders in het aardbevingsgebied gaan immateriële schade claimen bij de NAM. De Woonbond en zeven huurdersorganisaties hebben de handen ineengeslagen om deze compensatie eenvoudig en snel te laten claimen. Dit maakten de partijen vrijdag 16 februari bekend tijdens een symposium in Appingedam. De huurdersorganisaties die tot nu toe zijn aangesloten bij het initiatief vertegenwoordigen bewoners van ruim veertienduizend van de in totaal dertigduizend huurwoningen in het aardbevingsgebied. Huurders kunnen zich aanmelden via de website aardbevingen.nl.

Groningers die wonen in het bevingsgebied hebben, naast compensatie voor bevingsschade aan woningen en ander onroerend goed, ook recht op compensatie voor de immateriële schade (letselschade). Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde levensvreugde, angsten, gevoelens van onveiligheid en verstoord woongenot door de aardbevingen. Dit blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Noord – Nederland van 1 maart 2017. De NAM is aansprakelijk voor de immateriële schade als gevolg van de aardbevingen. Deze uitspraak geldt niet alleen voor woningeigenaren, maar ook voor huurders.

“Deze schade wordt eindelijk erkend, maar ik merk dat huurders onderbelicht blijven”, aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond. “Het is geen pretje om hier te wonen, je hebt constant zorgen. We gaan het hard spelen”. DeHaan Advocaten en Notarissen zal voor de aangemelde huurders de compensatieclaims behandelen.