Stichting WAG

Stichting WAG

Lolke Weegenaar is voorzitter van de door De Haan Advocaten & Notarissen opgerichte stichting ‘Waardevermindering door Aardbevingen Groningen’ (WAG). Hij vertegenwoordigt ruim zeshonderd deelnemers die een eerlijke en directe financiële compensatie wensen voor de waardedaling van hun vastgoed; “Het gaat om ons recht, ons geld en onze emoties!”

Geschrokken
Weegenaar weet wat voor ongekende schade de NAM aardbevingen aan huis, haard en gemoedstoestand kunnen veroorzaken. Zijn zelf gerenoveerde boerderijlandgoed ‘Oudebosch’ in Onderdendam kreeg zware klappen te verduren. “Op 16 augustus 2012 lag ik te lezen in bed toen plots de gebinten van de boerderij hevig begonnen te schudden. De oude balken kraakten, het geluid van scheurend marmer was ronduit beangstigend.”

Lolke sprong uit bed, plukte zijn zoon uit zijn kamer, rende naar buiten en ontdekte later dat het deze zomeravond bleek te gaan om een flinke aardbeving in Huizinge, slechts enkele kilometers van Weegenaars landgoed. De beving had een kracht van 3,6 en blijkt de heftigste van allemaal.

Besef
Na deze beving belandt Weegenaar van de ene schademelding in de andere. Toen er op 7 en 8 februari 2013 twee bevingen in Zandeweer volgden, en er bij Weegenaar én zusterboerderij ‘Grote Haver’ wederom aanzienlijke schade was, was hij het beu. “Ineens besefte ik me dat aan alles waar ik jarenlang voor heb geknokt, moedwillig blijvende schade is toegebracht.”

De indirecte schade, zoals de waardedaling aan Weegenaars vastgoed, werd overduidelijk toen zich na het plotse overlijden van zijn vrouw kopers meldden voor zijn fraaie bezit. “Hun eerste vraag was of ik in het ‘aardbevingsgebied’ woonde, de tweede of de aardbevingen schade hadden veroorzaakt. Ik was snel uitgepraat.” Bij Weegenaar kwamen meer herinneringen en emoties boven. “Ik heb dit landgoed met mijn vrouw opgebouwd. Toen de waarde van ons kostbare bezit vervolgens door de aardbevingen bleek te verdampen, werd ik boos. Ik vond het tijd voor actie.”

“Het gaat om ons recht, ons geld en vooral om onze emoties.”

Class action suit
Weegenaar belde Hans Silvius van De Haan Advocaten & Notarissen. “Hans is snel van begrip en kort van stof, dus daar schakel ik graag mee. Vanuit mijn werk had ik al diverse dossiers bij De Haan neergelegd en ik heb prima ervaringen met het kantoor. Ik vertelde Hans dat ik het tijd vond voor een class action suit (groepsvordering) om zo de waardedaling van vele vastgoedbezitters te claimen. Een beetje Amerikaans, maar in deze bizarre en oneerlijke werkelijkheid een sterke manier om een vuist maken.”

Toeval wilde dat De Haan Advocaten & Notarissen ook net op het punt stond om de Stichting WAG te lanceren. “Ik werd letterlijk de eerste deelnemer en acuut benoemd als voorzitter.” Zijn deelname is vanzelfsprekend. “Het kostenaspect is interessant, de tarieven voor de succes fee vind ik  schappelijk en ik geloof in deze vorm van class action suit. Als voorzitter kan ik mijn ervaring en kwaliteiten inzetten om andere gedupeerden te helpen. Daarnaast voel ik mij verplicht om het cultuurgoed van mijn woonomgeving te verdedigen. In 2002 ben ik na drieëntwintig jaar Amerika en Zwitserland bewust teruggekomen naar mijn geboortegrond. Voor de rust, de ruimte en de mensen. Helaas keert de gulle gift uit de bodem zich nu tegen de bewoners.”

Lof
Over de samenwerking met de specialisten van De Haan is de voorzitter lovend. “Wat Pieter Huitema heeft uitgerold, steekt knap in elkaar. Bovendien staat hij dag en nacht klaar, is bereikbaar en gedreven.” Weegenaar benoemt nadrukkelijk de kracht van het collectief. “Het kantoor kan door zijn volume snel opereren, specialisaties koppelen en publicitair hard op de trom slaan. Daar wordt vervolgens een stoot ondernemerschap aan toegevoegd die vaak ontbreekt bij andere kantoren.”

Onderhandelingskracht
In zijn eerste jaar als voorzitter zijn er stappen gezet, maar Weegenaar wil verder. “De aangeboden compensatieregeling is een wassen neus! Maar het verzamelde bewijs is gunstig voor onze juridische procedure, daarom hebben we op 24 januari 2014 vol vertrouwen de dagvaarding betekend aan de NAM.”

Tot nu hield Weegenaar zich intensief bezig met dataverzameling, het voeren van vele gesprekken en het ‘rondtrompetteren’ van de missie. Nu is het even afwachten. “Ik kan de rechtelijke macht niet beïnvloeden, maar na de verklaring van recht hoop ik aan de onderhandelingstafel te zitten, want daar komt mijn onderhandelingskracht van pas. Daar kijk ik naar uit!”