Arbeidsrecht update | Werkgever kan via de WKR een eenmalige vergoeding geven aan werknemer met een uitkering

28 november 2022

Lees in één minuut de ontwikkelingen van afgelopen week:

Tegemoetkoming energiekosten of inflatie binnen Werkkostenregeling

Voor werkgevers is het mogelijk om werknemers met een uitkering een eenmalige vergoeding te geven wegens de gestegen energiekosten of als tegemoetkoming voor de inflatie. Door gebruikmaking van de Werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers deze vergoeding aan werknemers geven zonder daarover loonbelasting te betalen. Werkgevers mogen namelijk een percentage van het fiscale loon, de “vrije ruimte”, besteden aan dergelijke vergoedingen. De vergoeding wordt op die manier door UWV niet verrekend met de uitkering van de werknemer. Werkgevers dienen de vergoeding in hun administratie vast te leggen als zijnde een eindheffingsloon. Let op: Tot het moment van betaling kan de vergoeding als zodanig worden geregistreerd; de vergoeding kan achteraf niet alsnog worden gewijzigd in eindheffingsloon.

NOW terugvordering van 1,4 miljard euro

UWV vordert van tienduizenden werkgevers, die tussen juni en eind september 2020 in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) loonsteun ontvingen van de overheid wegens de coronacrisis, in totaal een bedrag terug van 1,4 miljard euro. Werkgevers konden een voorschot vragen, berekend op basis van het geschatte omzetverlies, om een deel van de loonkosten te vergoeden en daarmee massaal banenverlies te voorkomen. Het uiteindelijke verlies aan inkomsten en loonkosten is bekend en kwam voor deze werkgevers niet overeen met het bedrag waar ze definitief recht op hadden. Deze werkgevers dienen het bedrag aan steun (deels) terug te betalen.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl/

Gerelateerde actualiteiten