Arbeidsrecht update | Tekort aan re-integratiemogelijkheden leidt tot domino-effect

14 november 2022

Lees in één minuut de ontwikkelingen van afgelopen week:

Explosieve stijging arbeidsongeschiktheidsmeldingen

Het FD meldt dat uit onderzoek van verzuimbegeleider Acture blijkt dat sprake is van een explosieve stijging in het aantal arbeidsongeschiktheidsmeldingen. Het aantal meldingen lag vorig jaar 56% hoger dan in voorgaande jaren. De oorzaak is erin gelegen dat werknemers die voor 2020 ziek waren, tijdens de covid-periode te weinig re-integratiemogelijkheden hebben gehad, waardoor ook geen uitstroom uit de arbeidsongeschiktheid plaatsvond. Dit probleem speelt met name bij flexwerkers, die geen werkgever hebben om naar terug te keren. Ook in 2022 is sprake van een stijging van 12% doordat werknemers kampen met long-covid. Maudie Derks, CEO van Acture, vindt dat individuele werkgevers niet moeten opdraaien voor de kosten van deze vorm van langdurige arbeidsongeschiktheid. Volgens haar zou de schadelast via het Arbeidsongeschiktheidsfonds eenmalig moeten worden omgeslagen over alle werkgevers.

Ontslag op staande voet wegens privé tanken met bedrijfstankpas

Een werknemer is op staande voet ontslagen, omdat zijn echtgenote met de bedrijfstankpas van de werknemer had getankt met haar privéauto. De werknemer bracht hiertegen in dat zijn echtgenote hem de dagen erna met die auto naar het werk zou brengen. De kantonrechter oordeelde echter dat het de man simpelweg niet was toegestaan om met de bedrijfspas een tankbeurt van zijn privéauto te laten afrekenen, ook niet als hij daarmee naar zijn werk zou worden gebracht.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl.

Gerelateerde actualiteiten