Afspraken tussen werkgevers over niet-wegkapen werknemers is in strijd met de kartelregels | Arbeidsrecht update

23 mei 2022

Het FD meldt dat het ‘feest’ is op de arbeidsmarkt: voor iedere 100 werkzoekenden zijn er momenteel 133 vacatures. Het CBS spreekt van een record als het gaat om krapte op de arbeidsmarkt. Voor werkgevers betekent dit dat, zonder personeel, het werk dat ze hebben aangenomen niet wordt uitgevoerd en ze niets verdienen. Daarom overbieden werkgevers elkaar. Een ander aspect van de krapte is dat werkgevers in zowel de technische als de zakelijke sector afspraken maken om elkaars werknemers niet af te pakken. Dit drukt de lonen en remt innovatie, maar is bovendien in strijd met de kartelregels. De ACM heeft een waarschuwing doen uitgaan. De Europese Commissie, die de ‘niet-wegkoopafspraken’ en ‘loonafspraken’ in het vizier heeft, ziet dat lidstaten daar ook scherper op letten.

Volgens bronnen van de NOS wil het kabinet eerder beginnen met het verhogen van het minimumloon. In het regeerakkoord staat dat het minimumloon in 2024 en 2025 in tweede stappen met 7,5% omhoog gaat, maar om de koopkracht van de minima sneller te verbeteren, zouden dat nu drie stappen worden vanaf 2023.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl.

Gerelateerde actualiteiten