Werkgevers ontvangen per 1 januari 2022 geen WGA-instroomcijfers meer | Arbeidsrecht update

13 mei 2022

Per 01-01-2022 ontvangen werkgevers hun WGA-instroomcijfer niet meer per post. Voorheen konden werkgevers controleren hoeveel werknemers in het voorgaande jaar recht hadden op een WGA-uitkering en dit evt. corrigeren. Door strengere regelgeving m.b.t. persoonsgegevens stuurt UWV geen brieven meer. Werkgevers dienen nu zelf het instroompercentage te berekenen op basis van hun eigen administratie.

Werkgevers die een tewerkstellingsvergunning willen aanvragen, dienen dat vanaf 1 juli niet langer per post, maar online via het werkgeversportaal te doen. UWV wil de dienstverlening verbeteren d.m.v. een online aanvraagformulier.

Uit het jaarverslag van de Rechtspraak blijkt dat rechters zich zorgen maken over ‘buikpijndossiers’. Als voorbeeld wordt de knellende wetgeving rondom transitievergoedingen genoemd. Vaak is het spaargeld en de pensioenvoorziening van door de coronacrisis getroffen ondernemers verdampt. Toch moeten transitievergoedingen worden betaald. Dit kan leiden tot een faillissement, terwijl de ondernemer dat in eerste instantie juist probeerde te voorkomen. 

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl.

Gerelateerde actualiteiten