Ruim 4000 vluchtelingen uit Oekraïne in dienst bij werkgevers in Nederland | Arbeidsrecht update

9 mei 2022

Sinds 1 april 2022 heeft het UWV ruim 4300 meldingen ontvangen van werkgevers die een vluchteling uit Oekraïne in dienst hebben genomen. Sinds 1 april 2022 hoeft een werkgever geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen. Het doen van een melding bij het UWV is voldoende. Het niet naleven van de meldplicht kan beboet worden door de Arbeidsinspectie.

Een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen kwam een werkgever duur te staan. De werkgever nam binnen een half jaar twee nieuwe werknemers in dienst die vrijwel dezelfde werkzaamheden gingen verrichten als de ontslagen werknemer. Dit is in strijd met de wederindiensttredingsverplichting. De rechtbank Overijssel veroordeelde de werkgever tot betaling van een billijke vergoeding van circa € 20.000,-. Bij de beoordeling of sprake is van ‘dezelfde werkzaamheden’ is het van belang voor een werkgever om niet alleen te kijken naar de functieomschrijving van de ontslagen werknemer. Van belang is welke werkzaamheden de werknemer feitelijk heeft uitgevoerd.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl.

Gerelateerde actualiteiten