Arbeidsrecht update | Overgangsperiode voor Oekraïense werknemers loopt af

24 oktober 2022

Lees in één minuut de ontwikkelingen van afgelopen week:

Overgangsperiode voor Oekraïense werknemers loopt af 

Vanaf 1 april 2022 krijgt een werkgever een vrijstelling van de tewerkstellingsvergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne als zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Voor vluchtelingen uit Oekraïne gold een overgangsperiode. In deze periode werd hun de mogelijkheid geboden om de benodigde documenten bij het IND op te halen. De Rijksoverheid meldt dat deze overgangsperiode afloopt op 31 oktober 2022. Vanaf dat moment geldt dat een Oekraïense vluchteling alleen kan aantonen dat hij onder de RTB valt als hij in het bezit is van een sticker of O-document. Indien u als werkgever een vluchteling uit Oekraïne in dienst neemt, moet u dat melden bij het UWV. Twee dagen na de melding kan de werknemer starten.

Meer ontslagaanvragen bij het UWV

Het NOS meldt dat bedrijven sinds anderhalf jaar tijd meer ontslagaanvragen indienen bij het UWV. Afgelopen maand kwamen 1.463 ontslagaanvragen binnen bij het UWV. Dat is het hoogste aantal sinds maart 2021. Door de coronacrisis liepen de aanvragen bij het UWV sterk terug. Bedrijven ontvingen coronasteun en waren daardoor minder genoodzaakt om over te gaan tot ontslag. Volgens het UWV is het te vroeg om te spreken van een trendbreuk. 

Vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 373 800 of mail naar info@dehaanlaw.nl.

Gerelateerde actualiteiten