Belangrijke wijzigingen in het arbeidsrecht per 1 augustus 2022 | Arbeidsrecht update

28 juli 2022

Het zal velen niet ontgaan zijn: per 1 augustus 2022 treedt de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking. In deze nieuwsupdate staat kort wat dit inhoudt voor werkgevers.

  • Uitbreiding van de informatieverplichting: werkgevers moeten extra informatie verstrekken aan de werknemer. Het gaat bijvoorbeeld om de tijden waarop werknemers opgeroepen kunnen worden, de procedure en opzegtermijnen bij beëindiging van het dienstverband en de voorwaarden van een proeftijd. Dit heeft tot gevolg dat de modelarbeidsovereenkomsten in de praktijk verouderd zijn en toe zijn aan een update;
  • Kosteloze opleiding: voor verplichte scholing (op basis van de wet of cao) mag de werkgever geen kosten verhalen op de werknemer. Hetzelfde geldt voor ‘noodzakelijke’ scholing. Sommige bestaande studiekostenregelingen zijn daarom niet meer geldig vanaf 1 augustus 2022;
  • Verbod op nevenwerkzaamheden: werkgevers mogen nevenwerkzaamheden niet meer verbieden, tenzij er sprake is van een rechtvaardigingsgrond. De wetgever heeft voorbeelden gegeven van rechtvaardigingsgronden.

Heeft u vragen of advies nodig? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl.

Gerelateerde actualiteiten