Dit najaar maatregelen tegen wachtlijsten bij UWV | Arbeidsrecht update

8 september 2022

De wachtlijsten bij het UWV voor WIA-beoordelingen lopen hard op door onder andere een tekort aan (verzekerings)artsen. De gemiddelde wachttijd is 18 weken terwijl de wet een termijn van acht weken voorschrijft. Dit najaar worden maatregelen genomen om de wachttijd te verkorten. Eén van de belangrijkste maatregelen is dat het voor 60-plussers mogelijk is om na twee jaar ziekte een vereenvoudigde WIA-beoordeling te laten uitvoeren door een arbeidsdeskundige. Momenteel wordt de beoordeling slechts door een arts gedaan. De vereenvoudigde WIA-beoordeling mag slechts met instemming van zowel werkgever als werknemer. Daarnaast blijft het achteraf voor de werknemer mogelijk om alsnog een reguliere beoordeling aan te vragen door een arts. 

De rechter heeft geoordeeld dat de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer niet ernstig en duurzaam is verstoord doordat de werknemer kritische vragen heeft gesteld over het gevoerde coronabeleid. Volgens de rechter moest de werkgever dit dulden. Het was aan de werkgever om gezamenlijk met de werknemer tot een oplossing te komen.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl.

Gerelateerde actualiteiten