Uber moet de CAO Taxivervoer naleven | Arbeidsrecht Update

17 september 2021

Uber heeft het verzoek van FNV om de CAO Taxivervoer na te leven, geweigerd. Volgens Uber zijn de chauffeurs geen werknemers en vallen ze dus niet onder de CAO.

De kantonrechter oordeelt dat de overeenkomsten tussen Uber en de chauffeurs moeten gekwalificeerd worden als een arbeidsovereenkomst, omdat er voldaan is aan de kenmerken arbeid, loon en gezag van een arbeidsovereenkomst. Voor de perioden dat de CAO Taxivervoer algemeen verbindend is verklaard, moet Uber de CAO naleven.
 
Tot voor kort mochten werkgevers niet vragen aan hun werknemers of ze gevaccineerd zijn. Volgens demissionair minister De Jonge mag dat nu wel, maar hoeft een werknemer niet te antwoorden. Het kabinet wil het eerst voor de zorg mogelijk maken om vast te leggen of iemand gevaccineerd is, om zo de roosters aan te kunnen passen.

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat de huidige wetgeving geen specifieke basis biedt om gegevens over coronavaccinaties van werknemers te registreren. De vakbonden zijn fel gekant tegen registratie van de vaccinatiestatus met het oog op inroostering.
 
Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrechtspecialisten op via: 088-7373800 of mail naar info@dehaanlaw.nl

Gerelateerde actualiteiten