Verslag evaluatie pilot webmodule naar Kamer | Arbeidsrecht Update

24 september 2021

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is een online tool waarmee opdrachtgevers kunnen bepalen of zij iemand als zelfstandige kunnen inhuren. In januari 2021 is een pilot gestart. De huidige versie geeft in 7 van de 10 gevallen een helder antwoord aan opdrachtgevers of ze voor een opdracht een zelfstandige kunnen inhuren.

Dat blijkt uit een evaluatie die naar de Kamer is gestuurd. In 28 procent van de gevallen blijft het antwoord onduidelijk. Voorlopig wordt er alleen gehandhaafd als sprake is van kwaadwillendheid of wanneer aanwijzingen van de Belastingdienst niet zijn opgevolgd.

Het hof Amsterdam heeft bepaald dat schoonmakers die via het online platform Helpling werken uitzendkrachten zijn. Dit betekent dat de schoonmakers recht hebben op doorbetaling van loon als ze ziek zijn en bij ontslag recht hebben op een transitievergoeding. Er is sprake van een uitzendovereenkomst, omdat Helpling als platform 23 tot 32 procent commissie ontvangt over het bedrag dat de schoonmakers afspreken met de huishoudens waar zij te werk worden gesteld.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrechtspecialisten via 088-7373800 of mail naar info@dehaanlaw.nl

Gerelateerde actualiteiten