Werkgever moet telefoongebruik in het verkeer ontmoedigen | Arbeidsrecht update

8 april 2022

Er wordt steeds meer geappt en gebeld in het verkeer. Onder automobilisten is het percentage gestegen naar 70% in 2021. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis. Een mogelijke verklaring voor de stijging is de opkomst van vergaderapps als Teams en Zoom. Interpolis luidt nu de noodklok. Zij ziet een belangrijke rol voor o.a. werkgevers om telefoongebruik in het verkeer te ontmoedigen. Bovendien kunnen werkgevers aansprakelijk worden gehouden indien een verkeersongeval in de uitoefening van de werkzaamheden heeft plaatsgevonden.

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de Belastingdienst er al jaren niet in slaagt te controleren of iemand al dan niet terecht als zelfstandige werkt. In het geval van zelfstandigheid hebben zzp’er en opdrachtgever recht op bepaalde belastingvoordelen, maar dit geldt niet bij schijnzelfstandigheid. Dat de pakkans laag is, betekent echter niet dat de werkgever geen risico loopt. Indien er bij controle feitelijk sprake blijkt te zijn van een arbeidsverhouding, kan de Belastingdienst een boete of naheffing opleggen.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met onze arbeidsrecht specialisten op nummer: 088 737 3800 of mail naar info@dehaanlaw.nl

Gerelateerde actualiteiten